Jump to content

Celia Cruz

Di Wikipedia, e ensiklopedia liber
E articulo aki ta uza ortografia di Papiamento. Lo aprecia si por mantene e articulo aki na estilo di Papiamento.

Celia Cruz
Celia Cruz
Informacion basico
Nomber completo Úrsula Hilaria Celia de la Caridad Cruz Alfonso
Alias La Reina de la Salsa, La Guarachera de Cuba
Nacemento 21 òktober 1925Editá pa Wikidata
HavanaEditá pa Wikidata
Fayecimento 16 yüli 2003Editá pa Wikidata
Fort Lee, New Jersey
Obra
Aña activo 1948–2003
Genero musical
  • Salsa
  • bolero
  • guaracha
  • son
  • rumba
Ofishi kantante, aktorEditá pa Wikidata
Instrumento bosEditá pa Wikidata
Tipo di bos Contralto
Seya(nan)
discografico
Sony Music
Fania
Records
Tico Records
Seeco
Website oficial
(en) AllMusic-profiel
(en) Discogs-profiel
(en) IMDb-profiel
(en) Last.fm-profiel
(en) MusicBrainz-profiel

Úrsula Hilaria Celia de la Caridad Cruz Alfonso, conoci como Celia Cruz, (n. 21 di october 1925 na Havana – f. 16 di juli 2003 na Fort Lee, New Jersey) tawata un artista Cubano-Mericano, conoci como e cantante di salsa mas exitoso di siglo 20, hayando bintitres album di oro. El a gana tres Grammy Awards y cuater Latin Grammy Awards. [1]E ta renombra internacionalmente como "Queen of Salsa" y tambe "La Guarachera de Cuba."

Celia Cobo di Billboard Magazine un biaha a bisa: "Cruz ta indisputablemente un di e miho y conoci personahe femenino influencial den historia di musica Cubano".[2] Cruz un a biaha a bisa den un entrevista: "Si mi tawatin e oportunidad mi lo no tawata ta cantando y bailando, lo mi tawata ta un docente di Spaño manera mi tata tawata kier mi bira"

Cruz a traha cu artistanan manera Gloria Estefan, Ricky Martin, Óscar D'León, Luciano Pavarotti, Patti LaBelle y hopi mas.

Bida[editá | editá fuente]

Cruz a crece na Santos Suárez, un distrito di Havana, Cuba. El a crece den un famia cu cuater yiu. Cruz a cuminsa canta na cabaret y radio local te na momento cu su canto a atrae atencion di e grupo La Sonora Matancera, unda Cruz a bira lead singer.

Inicialmento, Cruz su intencion tabata pa bira docente, stimula door di su tata pa sigui un estudio den educacion. Cruz a cuminsa un estudio pa bira docente, pero a haci un cambio academico na momento cu su canto na radio a cuminsa haya popularidad. El a inscribi na e Conservatorio Nacional di Havana pa studia musica, pero toch a dicidi di stop e estudio ey. Un docente na e conservatorio a enfatisa cu lo ta miho pa e concentra full time riba su carera como cantante.[3]

Cruz a conoce Pedro Knight, cu tabata trompetero den La Sonora Matancera. Dia 14 di juli 1962, nan a casa na Greenwich, Connecticut, Merca.[4]

Cruz a fayece dia 16 di juli 2003, na New Jersey, Merca.

Carera artistico[editá | editá fuente]

Cruz a muda di Cuba pa Mexico despues cu Fidel Castro a haya poder na Cuba na 1959, ya cu e La Sonora Matancera tabata pronuncia protesta contra e mandato socialista di Castro. Na 1961 Cruz a yega Merca. Castro a pone un ban riba Cruz, di tal manera cu Cruz no tabata mag di pone pia riba Cuba mas. Despues di 1959 Cruz nunca a regresa Cuba te na su morto.[5]

El a pasa mayoria di tempo bibando na New Jersey, trahando na Merca y algun pais Latino Mericano.

Cruza cuminsa su carera como solista na 1965. Knight a bira su manager y director musical. [6]

Premio y nominacion[editá | editá fuente]

Grammy Awards[editá | editá fuente]

Año Categoría Trabajo nominado Resultado
1980 Miho grabacion latino Eternos Nominacion
1984 Miho album latino tropical Tremendo Trío Nominacion
1986 De Nuevo Nominacion
1987 Homenaje a Beny Moré Nominacion
1988 The Winners Nominacion
1990 Ritmo en el Corazón Ganado
1993 Tributo a Ismael Rivera Nominacion
1994 Azúcar Negra Nominacion
1996 Irrepetible Nominacion
1999 Mi Vida es Cantar Nominacion
2001 Miho album di salsa Celia Cruz and Friends: A Night of Salsa Nominacion
2003 La Negra Tiene Tumbao Ganado
2004 Miho album di salsa/merengue Regalo del Alma Ganado

Premio Grammy Latino[editá | editá fuente]

Año Categoría Trabajo nominado Resultado
2000 Miho album di salsa Celia Cruz and Friends: A Night of Salsa Ganado
2001 Miho album tropical tradicional Siempre Viviré Ganado
2002 Grabacion di aña La Negra Tiene Tumbao Nominacion
Album di aña Nominacion
Cancion di aña Nominacion
Miho album di salsa Ganado
Miho video musical Nominacion
2004 Miho album di salsa Regalo del Alma Ganado
Miho cancion tropical Ríe y Llora Ganado

Filmografia[editá | editá fuente]

Pelicula[editá | editá fuente]

  • Salón México (1948)
  • Rincón criollo (1950)
  • Una gallega en La Habana (1955)
  • De espaldas (1955)
  • ¡Olé, Cuba! (1956)
  • Affair in Havana (1957)
  • Amorcito corazón (1961)
  • Salsa (documental) (1976)
  • Salsa (1988)
  • The Mambo Kings (1992)
  • The Pérez Family (1995)

Novela[editá | editá fuente]

  • Valentina (1993-1994) - Lecumé
  • El alma no tiene color (1997) - Macaria
  • Celia (2015-2016) - telenovela que narra la vida de Celia Cruz
  1. Smithsonian Magazine. The enduring legacy of Cela Cruz ' The Queen of Salsa'. Consulta 11 di juni 2024.
  2. Latin Trends. Biography: Celia Cruz.
  3. Biography Magazine. Celia Cruz. Consulta 11 di juni 2024.Consulta 11 di juni 2024.
  4. Diario Las Americas. Conoza el verdadero nombre de Celia Cruz.
  5. Daniel J. Fernandez-Guevara. Yo Regresare - Celia Cruz and Cuban Exile Memory. Historians.org
  6. Encyclopedia Britannica. Celia-Cruz Consulta 11 di juni 2024.