Enya

Di Wikipedia, e ensiklopedia liber
Jump to navigation Jump to search
Enya
Nasé17 mei 1961 Edit this on Wikidata
ProfeshonKantante, songwriter, composer, pianist, film score composer, recording artist Edit this on Wikidata

Enya, kual su nòmber mes ta Eithne Ní Bhraonáin, nasé dia 17 di Mei 1961. Enya ta e kantante ku ta kanta solo di Repúblika di Irlanda. E ta un di e musikantenan ku ta mas konosí na Irlanda i ku ta bende mas tantu. Komo un grupo musikal, Enya ta un kolaborashon entre tres persona: Enya mes, kual ta kompositá i kanta e kantikanan; Nicky Ryan, kual ta produsí e álbùmnan, i Roma Ryan, kual ta skibi e lírikonan den vários idioma. Enya ta un transkripshon kon Eithne ta wòrdu pronunsiá den su Irlandes nativo. Enya ta un di e hende muhénan artista ku ta bende mas tantu den historia, i tabata un di e artistanan hende muhé ku a bende mas tantu na añanan 2001 i 2002. E la wòrdu pone na di 12 lugá den rango di e hende muhénan artista ku a bende mas tantu na mundu den 2006.

Enya a nase na Gweedore, County Donegal, na Irlanda na 1961 den un famia musikal. E ta e di kuater yu mas yòn den nan nuebe rumannan. Su tata - i mama grandi tabata toka den un banda rònt Irlanda, su tata tabata lider di un banda ku yama Slieve Foy Band, i su mama tabata toka den un banda di baile i despues tabata duna lès di muzik na e skol yamá Gweedore Comprehensive School. Enya tin kuater ruman hòmber i kuater ruman muhé, diferente di nan tabata forma parti di e banda ku yama An Clann As Dobhair na anja 1968. Nan a kambia e nòmber di e banda pa Clannad despues den añanan 1970.

Na aña 1980, Enya a djòin Clannad, e banda tabata konsisti di su ohochinan ku yama Máire (Moya), Pól i Ciarán I su tionan ohochi ku yama Noel i Padraig Duggan. Eithne tabata toka keyboard i tabata kanta komo di dos stèm riba nan álbùmnan Crann Úll (1980) i Fuaim (1982). Na anja 1982, djis despues prome ku Clannad a bira famoso pa “Theme From Harry’s Game”, e produktor i mènedjer Nicky Ryan a bandoná e grupo i Enya a djòin e pa start un karera komo kantante solo.

Diskografia[editá | editá fuente]

Albumnan[editá | editá fuente]

  • 1988Watermark
  • 1991Shepherd Moons
  • 1993The Celts
  • 1995The Memory of Trees'
  • 1997Paint the Sky of Stars: The Best of Enya
  • 2000A Day Without Rain
  • 2005. – Amarantine
  • 2008And Winter Came...

Linknan eksterno[editá | editá fuente]