Marcel Amont

Di Wikipedia, e ensiklopedia liber
Jump to navigation Jump to search

Markt Man (na etabata nivel di Markt Jan En Are Bahasa Ramo), nase e Template:Date na Bordo, ta un kantante i un aktor frances bo sa di éksito pa e decada di 1960 i 1970[1].

Biografia[editá | editá fuente]

Nase na Bordo, yiu di un Maestro Ramo, amtenar di ferrocarril, i Romélie Lamazou, enfermeria. E via, despues di e banda, entre e instrukshon di education físiko i di arte drastico, Conservation. Di media, i, finalmente, e kantika, e delaster palabra di deporte. Despues di a hasi e our di e aktividat artista na bordo, e "bai" di Paris lat di 1950, kaminda e ta chikitu di poko un nòmber di e mayoria di e kabinet di e dos partinan (Skohí d'aki, e Fuente di 4 temporadanan di aña, etc)[2].

1956 ta aña di milager. Den e Olympic, a pasa e promé parti diDit Pia : pa promé biaha manera un " programa di suplente ", ta un santu "revelashon aña" i kaba sinku siman mas lat den e di dos servisio den e kuartal. Anto pa esaki éksito, na publico, riba su promé disko den públiko i ta hiba e Premio diAkademia Charla En Cos den e grupo di Sera Gainsbourg i Late Krio i, den e proseso, a inisia den e pelíkula ademas di Breedte Bordo di E brùit ta muchu bunita. Bai fini otro Markt awa Ariba di e famoso show di television di 36 spièrta.

Den 1962, e a hasi su promé on a nan en show na Bobino pa 3 luna i medio, e goto, ademas di nan mes text, e krea lorá kantika firma na Ccloud Lugar (Di Bandera di rei, en en titulo, E Rango oochi, Jazz i Java).

Na 1965, kohe riba e Olympic di sinku siman. Di innovacion ta ekstremo reconecta : den poní den asina ku no ta revolucion di bo balans.

E Template:1er di oktober na 1967, tabata e anfitrion di e promé emishon di koló den e historia di e television frances (ribae parti Ariba di e Toren).

Den 1970, eOlympic, semper ta grupo di bo balans i kantante, rondoná di specialisa i ta utilisá antilles grandi pa algun di nan montejo. Di éksito a asina ku e spetakel dura 5 siman. Encarga di e mucha kantante dinámiko, agradabel i lus na directora di dos pintorescos i popular. E ta miéntras ku un media musica, i pa e motibu, rechaso di presentashon di un produktor amerikano i e di BC.

El a participa den hopi espectacular di varida den e decada di 1960 i 1970, inkluyendo di Mart i Albert Arpetan. Na 1974, e ta e anfitrion di e diadomingo den e programa di Toutankhamont.

Manera hopi di prinsipal artista di e decada di 1960 i 1970, e decada di 1980 ta duru riba esakinan di communicacion na nivel di frances, sinembargo, por mas di dos decada, e visa pa su arte a habri e portanan di tera stranhero (gira di Japon, Rusia, reina di e Fundashon di Could di skol San Francisco, e Estudio di e On di Roma durante un aña, etc). E utilidat di muzik di dos text di George Based (Un chikitu Eva ta muchu, E Bieu Fosil), ku a duna na 1976 en di Bombero di Mariella.

Na 1980, a parti di sanidat for di e pre en frances di e kantu di Eurovisión ku e kantu Kompañeronan di enólogo. E dia 23 di maart, durante di fin di pre en coleccion di TF1, presentá pa Even Dhéliat, e klas Template:4e 6 sanidat pa e resultado di e promesa di telespectadores.

Den e proyekto frances, kende a haña un nobo rosea den e añanan 2000. Asina, na 2006, kohe ku nobo album, e je log, e pensamentu di Francees Dreyfus, e firma di duits ku Gas Jaoui, Gerard Gaan, Die Lockwood, Biréli Lagere.

Na 2007, topa Limpi, 50 aña despues di e promé paso.

Caba di 2008, a tuma parti na e album pa muchanan di Guillano Liber, derecho di kosnan naties.

Durante dos aña, ta un di e kabes di arte di e bahada di suave Edat, di tur e imagennan pa temporal 3 i 4. Na Template:Date, sera nan 80 aña ku un seri di recital ta di Gran Comedia na Paris.

Na 2010, a tuma parti na e album pa e muchanan di E Wowo di kaiman diMa Damos, skirbi varios text, i kantando un dato ku su[3], música di su yiu Matias di Ramo.

Markt Man na e scenario pa tur Suave Edat, na aña 2017.

Na 2012, despues na e poblacion di un buki di registro titulo Di e bulevar e buraku di e tempu (Edison Pero), publiko " nevó ", un buki ilustrador ku foto, riba tur su álbumes personal (Edison Die Arpetan). Hasi su promé paris l'Palabra , e 25 november pa selebrá nan mas di 60 aña. Ofresé un sala di spetakel, asombroso moderno, entre e para i e kantu tur, un aviacion di éksito konosí pa publico en general, chikitu obranan siñando, tecnica i balor ku nan ta mas recent, ku ta hasi e delisia di su publiko fiel i un generashon nobo di espectadores.

Den 2013, di kantu tin esey gel di e figuranan den e strepi honor di e pelíkula Grandi Trampa dirigí riba Te Leren.

E mesun aña, a tuma parti na e videoclip di "Pasobra e anochi", un kantu di kolektivo, e Margaretha kontra di malesa di Alzheimer, diseño pa bringa kontra di malesa.

Na januari 2014, Marine Media/Mundial Basis publiko un dòbel CD di e Antologia (di éksito di 1959 di 1975).

Di maart 2014, a sali for di Template:7e, un Karta na e amigunan, e desishon festivo karta enviadas di e hendenan ku e ta stima i ku e ta konosí pa mayoria di nan. Entre bisindario : Charla Aznavour, Marie Chevalier, Vec Maand, Aan Souchon, François More, Online bon Cana, entre otro.

Di november 2016 pa februari 2017, lo partisipá na e Template:10e di e " suave Edat, di tur e imagennan ", ademas di Gerard Enorme, Sheila, Huges Aufray, entre otro.

Bo ta 2018, ta pèrkurá pa e marcha di para en op ku un show nobo, "Markt te kantidat di relatonan i kanta e parti Ariba", na ku e konfia den forma di un ambiente, e siguiente di su bida, for di nueva di crece di fransia riba e dia di awe, rita su grandi éxitos i nobo kantika, si nan ta òf no tin di nan mes i nan punto di relatonan.

Diskografia marcial[editá | editá fuente]

  • 1956 : Escamillo (Georges Coulonges / C. Roi)
  • 1957 : La Chanson du grillon (Jean Dréjac)
  • 1958 : Julie (Jacques Datin - Maurice Vidalin)
  • 1958 : L'Amour en mer (Michel Rivgauche)
  • 1959 : Tout doux, tout doucement (Frank Gérald - Pierre Delanoë)
  • 1959 : Bleu blanc blond (Jean Dréjac / H. Green)
  • 1960 : Les Bleuets d'azur (J. Larue / Guy Magenta)
  • 1961 : Dans le cœur de ma blonde (Jean Dréjac / N. Petty)
  • 1962 : Un Mexicain (Jacques Plante / Charles Aznavour)
  • 1963 : Moi le clown (J.Mareuil - Charles Aznavour)
  • 1965 : Maria et le Pot au lait (Marcel Amont)
  • 1965 : Au bal de ma banlieue (Jean Dréjac)
  • 1967 : Dans 45 Ans (John Lennon - Paul McCartney)
  • 1970 : Le Monsieur qui volait (Claude Nougaro - Marcel Amont)
  • 1971 : L'amour ça fait passer le temps (Jean-Michel Rivat - Franck Thomas / Roland Vincent)
  • 1971 : Monsieur (Gilles Thibault / Jacques Renard)
  • 1971 : Benjamin le bienheureux (Yvan Dessca / Eric Charden)
  • 1971 : C'est aujourd'hui dimanche (Bernard Estardy - Jean-Michel Rivat / Franck Thomas)
  • 1974 : Y a toujours un peintre (Jean-Michel Rivat- Roland Vincent)
  • 1974 : Le Chapeau de Mireille (Georges Brassens)
  • 1975 : Les Artistes (Marcel Amont - Jacques Revaux / Roland Vincent)
  • 1976 : La musique est de retour (Marcel Amont - M. Jourdan /Gustin)
  • 1977 : On ne guérit pas de son enfance (Marcel Amont / M. Cywie)
  • 1979 : Viennois (Alain Souchon)
  • 1979 : Paris rombière (François Cavanna / Roland Vincent)
  • 1979 : Pour traverser la rivière (Gilles Vigneault)
  • 1979 : La Galère (Maxime Le Forestier / Julien Clerc)
  • 1982 : Demain j'arrête de fumer (Marcel Amont)
  • 1985 : Le Tam-tam des gorilles (Lana et Paul Sebastian / Sylvain Lebel) (45 tours pour enfants)
  • 1991 : Sympathic (Marcel Amont)
  • 2006 : Démodé (Marcel Amont / P. Loffredo)
  • 2009 : Il a neigé (Marcel Amont / Mathias Miramon)

E titulo di Markt e parti di awa Riba e catalogo ribaMundial

Diskografia ocean di barn[editá | editá fuente]

Markt Man, fiel di su historia barnes, tin grabashon hopi disko di barn . esakinan disko content kantika tradicional manera e text di autor clasico di literatura bertica i e gascuña, manera Jakòb di Gezin, Over Maart, Alexia Potret , òf Siman Aros. E kompromiso ku lèter ocean e crystal di su buki, Con por bo ta un gascon ?.

  • 1962 : Muzik di vaye di Aspe, Barn i di e Prinses
  • 1979 : Manera a kanta den barnes
  • 1981 : E konta riba beurs
  • 1981 : E Het
  • 1987 : Marka awa Ariba a kanta e gastonan potros
  • 1997 : Marka awa Ariba a kanta e potros gastonan (CD)

Filmografía[editá | editá fuente]

  • 1956 : E brùit ta muchu mas bunita di Are Gerard En Uit
  • 1961 : man robes di e unidat di Guy Lefranc
  • 1973 : Male hari i yora di Markt Mas (Sèt di TV)
  • 1983 : Di Biuda roa diÉdouard Molinanan
  • 1984 : Skol di solo di Jan En Jacques Aublanc
  • 1984 : E Tiroteo di ber di Jan Fléchet
  • 2012 : Aisha en pelíkula pa Asina Benguigui
  • 2014 : E Sanger di wendrùif (Sèt di TV picuda Babel ta yega pretu) Marka Riu

Bukinan[editá | editá fuente]

  • Ta un kantika, ku ta hasi den un kantu? (Sivil, 1989)
  • A bisa, ta skirbi, ta kanta (Testigu. Cristian Pero, 2000)
  • Bo ta e por ta un gascon ? (Testigu. Atlanta, 2001)
  • E otro belast muzik di Vaye (Testigu. Sùit En West, 2006)
  • Den e bolivar ta pasa e tempu (Testigu. Cristian Pero, 2009)
  • Nevó (Testigu. Die Arpetan, 2012)
  • Karta di su amigunan (Testigu. Chiflet & Cie, 2014)

Preis i distinshon[editá | editá fuente]

  • Na e Gran Prix du disque den 1956
  • Preis Vencent Sorto por SACA bo ta 1972 ku E Amor, ta hasi ku e tempu pasa
  • Template:DécoKomandante di e dekreto di Arte i LiteraturaTemplate:Déco

Nos i referenties[editá | editá fuente]

Template:Références

Elke externo[editá | editá fuente]

  • [1]
  • Biographie.
  • Article Charts in France