Maryse Condé

Di Wikipedia, e ensiklopedia liber
Maryse Condé
Pais di nashonalidatFransia Editá
Nòmber den idioma propioMaryse Condé Editá
Nòmber di nasementuMarise Liliane Appolline Marcelle Boucolon Editá
Nòmber di dilantiMaryse, Liliane Editá
FamCondé Editá
Fecha di nasementu11 febrüari 1934 Editá
Lugá di nasementuPointe-à-Pitre Editá
Fecha di fayesimentu2 aprel 2024 Editá
Lugá di fayesimentuApt Editá
Lugá di entieroPère Lachaise Cemetery Editá
Lenga maternofranses Editá
Dominio di idiomafranses Editá
Okupashoneskritor, dosente universitario, outor di buki di mucha, playwright, literary scholar Editá
Área di traboucreative and professional writing, journalism, siensia di literatura Editá
Dunadó di trabouUniversity of California, Berkeley, Columbia University, University of Virginia, Paris Nanterre University, University of Maryland Editá
A studia naSorbonne Nouvelle-Paris 3 Editá
Obra notabelQ21009422 Editá

Maryse Condé, pseudónimo di Marise Liliane Appoline Boucolon[1] (☆ 11 di febrüari 1934 na Pointe-à-Pitre, (Guadeloupe) - † 2 di aprel 2024 na Apt, Fransia) tabata un periodista, profesor di literatura, kritiko i eskritor franses di orígen guadeloupeño. E ta e outor di un obra importante i di fama mundial, i ta mas konosí pa Ségou (1984-1985), un novela históriko den dos tomo.[2]

Condé tabata un erudito den literatura frankofono[3], i tabata rekonosí komo feminista i aktivista di historia i kultura afrikano.[4] El a destaká su produktividat komo outor i su versatilidat pa skirbi fikshon históriko, kuenta, novela, ensayo y otro género. Su novelanan, skirbí na franses i tradusí na multiple idioma, ta eksplorá e diaspora afrikano ku a resultá di sklabitut i kolonialismo den region di Karibe. El a gana varios premio, entre nan Grand Prix Littéraire de la Femme (1986), Prix de l'Académie française (1988), Prix Carbet de la Caraïbe (1997) i e Premio Nobel Alternativo di Literatura (2018) pa su obranan. Na aña 2021 el a risibí e Prix Mondial Cino del Duca pa su trabou humanista den kultura.[5] E tabata konsiderá komo un kandidato fuerte pa e Premio Nobel di Literatura.

Bibliografía[editá | editá fuente]

  • Dieu nous l'a donné (1972), obra de teatro dn 5 akto
  • Mort d'Oluwémi d'Ajumako (1973), obra de teatro den 4 akto
  • Heremakhonon (1976)
  • Une saison à Rihata (1981)
  • Segou; Les murailles de terre (1984)
  • Segou; La terre en miettes (1985)
  • Moi, Tituba sorcière... (1986)
  • Haïti chérie (1986)
  • La vie scélérate (1987)
  • En attendant le bonheur (1988)
  • Traversée de la mangrove (1989)
  • Hugo le terrible (1989)
  • La colonie du nouveau monde (1993)
  • Les derniers rois mages (1993)
  • La migration des cœurs (1995)
  • Pays mêlé (1997)
  • Desirada (1997)
  • Le cœur à rire et à pleurer (1999)
  • Cèlanire cou-coupé (2000)
  • La Belle Créole (2001)
  • La planète Orbis (2002)
  • Rêves amers (2005)
  • Histoire de la femme cannibale (2005)
  • Uliss et les Chiens (2006)
  • Victoire, les saveurs et les mots (2006)
  • Comme deux frères (2007)
  • Les Belles Ténébreuses (2008)
  • En attendant la montée des eaux (2010)
  • La Vie sans fards (2012)
  • Mets et Merveilles (2015)
  • Le Fabuleux et Triste Destin d’Ivan et d’Ivana (2017)
  • L'Évangile du nouveau monde (2021)