Jump to content

RuPaul

Di Wikipedia, e ensiklopedia liber
E articulo aki ta uza ortografia di Papiamento. Lo aprecia si por mantene e articulo aki na estilo di Papiamento.

RuPaul
RuPaul
RuPaul
Informacion basico
Pais Estadonan Uni di Merka
Nomber nacemento RuPaul Andre Charles
Nacemento 17 di novèmber 1960
San Diego, California
Trabou
Ofishi Drag queen, singer-songwriter, aktor di televishon, modelo, presenter, aktor di sine, radio personality, aktor, director, manufacturer, fashion model, kantante
Periodo activo 1979 -
Educacion
Scol/universidad North Atlanta High School, Gompers Preparatory Academy, Patrick Henry High School
Obra
Instrumento musical bos
Genero dance-pop, rhythm and blues, disco, Eurodance, electronic music, dance music, pop music, electronica
Seya di disco Rhino Entertainment Company, Tommy Boy Records
Famia
Casa Georges LeBar
Personal
Dominio di idioma Ingles
Lenga materno Ingles
Idioma di skirbimento Ingles
Fisico
Haltura (cm) 1,93
Otro informacion
Website Website oficial
E informacion den e infobox aki ta origina di Wikidata. Bo por edita e informacion akinan.

RuPaul Andre Charles (☆ 17 di november 1960 na San Diego), miho conoci como 'RuPaul', ta un dragqueen, producer, artista y modelo Mericano. E ta conoci pa produci y host e reality show RuPaul's Drag Race desde 2008.

Bida[editá | editá fuente]

RuPaul a nace na San Diego, California di mayornan di Louisiana. El a crece cu tres ruman muhe. Su mayornan a divorcia den su infancia. El a crece como catolico. Na edad jong el a muda pa Atlanta, Georgia, unda el a studia arte.

RuPaul a casa na 2017 cu su pareha Georges LeBar, cu ken e tabatin un relacion desde añanan '90.

Carera[editá | editá fuente]

RuPaul a cuminsa traha den nightclubs na Atlanta y na New York. Su prome temporada como artista na Atlanta tabata uno dificil y cu poco exito. El a actua den diferente show, nightclubs y actonan popular. Den e temporada aki, RuPaul a cuminsa explora diferente aspectonan di genero, cu hopi elementonan 'gender bending'. Den e temporada aki el a cuminsa duna diferente show como dragqueen.

RuPaul na 2019. Na e ceremonia di Hall of Fame na California.

El a participa den e cinema underground, yudando cu e produccion di peliculanan manera "Star Booty". El a ricibi reconocemento nacional pa prome biaha cu su actuacion den e video "Love Shack" di e grupo musical B-52's. Despues di e acto aki, su exito a cuminsa bira mas prominente. Na añanan '90, el a saca varios albums di musica electronico, di cual "Supermodel of the World" a popularisa RuPaul como artista dragqueen na nivel nacional y internacional. Esaki a hib'e na diferente oportunidad di modelahe, entre otro e campaña di MAC Cosmetics pa combati e epidemia di AIDS. Pa hopi hende, esaki tabata e prome biaha cu nan ta tende di un dragqueen cu asina hopi exito. RuPaul ta conoci pa su amistad cu artista Michelle Visage, cu tabata su copresentadora riba su talkshow "The RuPaul Show" den añanan '90 y hues riba RuPaul's Drag Race desde 2011.

Controversia[editá | editá fuente]

A pesar di su presencia y popularidad den e comunidad LGBTQI+, RuPaul ta conoci pa a haci comentarionan cu a wordo percibi como transfobico.[1]

Na aña 2020, RuPaul a ricibi critica pa e practica di fracking na e rancho cu e tin cu su casa.

Discografia[editá | editá fuente]

Albums

  • Supermodel of the World (1993)
  • Foxy Lady (1996)
  • Ho Ho Ho (1997)
  • Red Hot (2004)
  • Champion (2009)
  • Glamazon (2011)
  • Born Naked (2014)
  • Realness (2015)
  • Slay Belles (2015)
  • Butch Queen (2016)
  • American (2017)
  • Christmas Party (2018)
  • You're a Winner, Baby (2020)
  • Mamaru (2022)

Cinematografia[editá | editá fuente]

Pelicula

Aña Titulo Papel
1987 RuPaul Is: Starbooty! Starbooty
1994 Crooklyn Connie
1995 The Brady Bunch Movie Sra. Cummings
Wigstock: The Movie Su mes persona
Blue in the Face Bailado
To Wong Foo, Thanks for Everything! Julie Newmar Rachel Tensions
Red Ribbon Blues Duke
A Mother's Prayer Deacon "Dede"
1996 Fled Su mes persona
A Very Brady Sequel Sra. Cummings
1998 An Unexpected Life Charles
1999 EDtv RuPaul
But I'm a Cheerleader Mike
2000 The Eyes of Tammy Faye Contado
The Truth About Jane Jimmy
For the Love of May Jimbo
2001 Who is Cletis Tout? Ginger Markum
2005 Dangerous Liaisons Su mes persona
2006 Zombie Prom: The Movie Delilah Strict
2007 Starrbooty Starrbooty/Cupcake
2008 Another Gay Sequel: Gays Gone Wild Tyrell Tyrelle
2016 Hurricane Bianca[2] Reportero meteo
2018 Show Dogs Persephone (bos)
2019 Trixie Mattel: Moving Parts Su mes persona

Bibliografia[editá | editá fuente]

  • Lettin' It All Hang Out: An Autobiography. Hyperion Books. 1995. ISBN 0-7868-6156-8
  • GuRu, Dey Street Books, 2018. ISBN 978-0751573831
  • Workin' It! Rupaul's Guide to Life, Liberty and the Pursuit of Style (cu Merle Ginsberg). HarperCollins Publishers Inc., 2010

Link externo[editá | editá fuente]