Britney Spears

Di Wikipedia, e ensiklopedia liber
E artíkulo aki ta skirbí na papiamentu. Lo ta apresiá si por mantené e artíkulo aki na estilo di papiamentu.


Britney Spears
Britney Spears 2013 (Straighten Crop).jpg
hende
Sekso o génerofemenino Editá
Pais di nashonalidatEstadonan Uni di Merka Editá
Nòmber den idioma propioBritney Spears Editá
Nòmber di nasementuBritney Jean Spears Editá
Nòmber di dilantiBritney Editá
FamSpears Editá
Fecha di nasementu2 desèmber 1981 Editá
Lugá di nasementuMcComb Editá
TataJames Parnell Spears Editá
MamaLynne Spears Editá
SiblingJamie Lynn Spears, Bryan Spears Editá
KasáJason Allen Alexander, Kevin Federline, Sam Asghari Editá
Unmarried partnerSam Asghari, Justin Timberlake, Colin Farrell, Charlie Ebersol, Kevin Federline Editá
YuJayden Federline, Sean Federline Editá
Lenga maternoingles Editá
Dominio di idiomaingles Editá
Área di traboupop music Editá
Miembro diInnosense Editá
A studia naParklane Academy, University of Nebraska High School, Professional Performing Arts School Editá
ResidensiaKentwood Editá
Lugá di trabouLos Angeles, Las Vegas Editá
Work period (start)1992 Editá
Religionkatolisismo Editá
Eye colorbrown Editá
Hair colordark blond Editá
Blood typeA Editá
Tipo di bossoprano Editá
Instrumentovoice, piano Editá
DiskografiaBritney Spears discography Editá
FilmographyBritney Spears filmography Editá
Notable work...Baby One More Time, Oops!... I Did It Again, Toxic Editá
Record labelRCA Records, Inc., Jive Records, Sony Music Editá
Influenced byMadonna, Janet Jackson, Whitney Houston, Michael Jackson Editá
Evento notabelincapacitation Editá
Nominá paGrammy Award for Best New Artist, The Record of the Year Editá
Wèpsait ofisialhttps://www.britneyspears.com/ Editá
HashtagBritneySpears, Britney-Spears, We'reSorryBritney, FreeBritney Editá
Lista di e temalist of awards and nominations received by Britney Spears Editá
Personal pronounL484 Editá
Spears ta tene un concierto na Merka

Britney Jean Spears (n. 2 di desèmber 1981 na McComb, Mississippi) ta un kantante merikano.

Biografia[editá | editá fuente]

Spears a nase na McComb, Mississippi na Merka. Su mayornan, James Parnell Spears (a nase den 1952, profeshon: kontraktista) i Lynne Irene Bridges (a nase den 1956, profeshon: ex-dosente), ta divorsiá. Su rumannan ta Jamie Lynn Spears (1991) i Bryan (1977).

Britney su promé single ...Baby One More Time a aparesé na final di 1998. E kantika tabata un hit global; den kasi tur país e kantika a yega number 1. Di e single, mas ku 3.8 mion kopia tabata bendí, 2.2 mion den Inglatera i Merka. No hopi despues, su promé album ku tambe yama ...Baby One More Time a aparesé. E album tabatin éksito igual. Más ku 28 mion kopia di e album tabata bendí, mas ku 14 mion den Merka. Otro single di e album tabata (You Drive Me) Crazy, Sometimes, Born to Make You Happy, i From the Bottom of My Broken Heart.

E siguiente album, Oops!... I Did It Again, a aparesé den 2001. E album tabata tin un éksito ku parse esun promé. E promé single di e album, Oops!... I Did It Again, tambe tabata un éksito grandioso, e kantika a yega number 1 den hopi país anto di dje mas ku 1.5 mion tabata bendí. Di e album mes, mas ku 24 mion tabata kumprá.

Despues di su di tres album Britney (2001), ku tabata sumamente menos eksitoso kompará ku e promé dos album (mas ku 8 mion), Britney a disidí di pone mas atenshon riba su promé pelíkula ofisial, Crossroads. Den e pelíkula, Britney ta hunga e ròl di Lucy, un mucha ku a kaba di kaba skol anto ku ke hasi un kos di sumes, lugá su tata tin tur kos planiá kaba. E ta disidí di bai foi kas ku dos otro amiga anto ta bai L.A., pa hasi oudishon pa bira kantante. Durante nan trip, nan ta pasa den yen di kos; Lucy ta haña sa ku un di su amiganan (Mimi) ta na barika, nan ta haña nan mes tin ku kanta den un bar pa sen, ora e topa su mama (paso esaki tabata su motibu mes), e mama ta bise ku e no tabata nada di haber kune for di dia ku e a nanse, nan ta haña sa ku ta Kit (e otro amiga ku a bai) su frei a abuzá Mimi seksualmente. E pelíkula a produsí mas ku $37 mion na Merka.

Durante su break, banda di e frakaso di e pelíkula, e mester a pasa dor di kiebro di kurason; Justin Timberlake a kibra e relashon kune. Den 2003, Spears a bini bèk ku su di kuater album kaba, In the Zone. E promé single di e album ta un kolaborashon ku Madonna, Me Against the Music. Otro singlenan ku a aparesé despues ta Toxic ku Everytime. Britney tabata pa bini ku mas single, pero pasombra e a frakturá su rudia filmando e video clip di su di kuater single Outrageous, e mester a para esei. Den 2004, Britney mester a bini ku un otro album, pasombra e tabata tin un 5-album kontrakto ku Jive, ku lo kaduká e aña ei mes. Pa e motibu aki, e a disidí pa sali ku Greatest Hits: My Prerogative, un album ku tur su hit singles. Riba 18 di novèmber, Spears a kasa ku Kevin Federline. E siguiente aña, nan a haña un yu, Sean Preston Spears Federline (14 sèptèmber 2005). Fin di 2005, Jive Records mes a disidí di mix Spears su kantikanan anto saka un album. Esaki a bira B in the Mix: The Remixes. Britney mes a bisa ku e ta bini bek ku un album fin di 2006, pero paso ku e a haña un yu mas, e album ta wordu expecta te den 2007.

E rehabilitashon den 2007[editá | editá fuente]

Riba 16 di febrüari 2007, Spears a drenta den un fasilidat di rehabilitashon di droga offshore na Antigua. Pero sin embargo e a keda ménos ku binti-kuater ora presente. E siguiente anochi, Spears a drenta un pelukeria na Tarzana, California kaminda e mes a kue un mashin di pela i a kontinuá di feita su kabei hopi kòrtiku.

Un par di dia despues, riba 20 di febrüari 2007, Spears a inskribí su mes den un fasilidat di tratamentu na Malibu, California. Su manager a splika lokual a sosodé ku e siguiente deklarashon; "Nos ta puntra e medionan di komunikiashon pa respetá su bida privá meskos ku esun di su famia i su amistatnan durante e tempu aki". Pronto Spears a bai laga e fasilidat, pero ya riba 22 di febrüari 2007 e a regresá.

E dia anterior Spears su eks kasá Kevin Federline a supliká un interogashon di emergensia tokante e tutela di su yunan ku Spears, pero su abogado a anunsiá despues ku su kliente (Federline) a hasi un petishon pa anulá e aparishon di korte. Nan no a agregá niun aklarashon mas.

Spears a bai laga e fasilidat di rehabilitashon riba 20 di mart sigun su manager, ku a anunsiá ku nan a laga Spears liber despues ku e a "terminá nan programa susesivamente". Un amistat di Spears a konta e revista People ku Spears "tabata mas mihó".

Diskografia[editá | editá fuente]

Albumnan[editá | editá fuente]

  • 1999...Baby One More Time
  • 2000Oops!... I Did It Again
  • 2001Britney
  • 2003In the Zone
  • 2004Greatest Hits: My Prerogative
  • 2005B in the Mix: The Remixes
  • 2007Blackout
  • 2008Circus
  • 2009The Singles Collection
  • 2011Femme Fatale
  • 2011B in the Mix: The Remixes Vol. 2
  • 2013 - Brtney Jean

Singles[editá | editá fuente]

Di ...Baby One More Time:
  • 1998...Baby One More Time
  • 1999Sometimes
  • 1999 – (You Drive Me) Crazy
  • 1999 – Born to Make You Happy
  • 2000From the Bottom of My Broken Heart [Merka so]
Di Oops!... I Did It Again:
  • 2000Oops!... I Did It Again
  • 2000 – Lucky
  • 2000 – Stronger
  • 2001Don't Let Me Be the Last to Know
Di Britney:
  • 2001I'm a Slave 4 U
  • 2001 – I'm Not a Girl, Not Yet a Woman
  • 2001 – Overprotected [The Darkchild Remix] [Merka so]
  • 2002Overprotected [Pafó di Merka]
  • 2002 – I Love Rock & Roll
  • 2002 – Anticipating [Fransia so]
  • 2002 – Boys [the Co-Ed Remix] [Oropa so]
Di In the Zone:
  • 2003Me Against the Music
  • 2004Toxic
  • 2004 – Everytime
  • 2004 – Outrageous [Merka so]
Di Greatest Hits: My Prerogative:
  • 2004 / 2005My Prerogative
  • 2005 – Do Somethin'
Di Britney & Kevin: Chaotic [DVD]:
  • 2005Someday (I Will Understand) [Oropa so]
Di B in the Mix: The Remixes:
  • 2005 / 2006And Then We Kiss [Asia so - no ta un single official]

Linknan eksterno[editá | editá fuente]