Jump to content

Britney Spears

Di Wikipedia, e ensiklopedia liber
E artíkulo aki ta skirbí na papiamentu. Lo ta apresiá si por mantené e artíkulo aki na estilo di papiamentu.

Britney Spears
Britney Spears
Informashon básiko
Nasementu 2 desèmber 1981Editá pa Wikidata
Obra
Ofishi kantanteEditá pa Wikidata
Instrumento bos, pianoEditá pa Wikidata
Wèpsait ofisial
(en) AllMusic-profil
(en) Discogs-profil
(en) IMDb-profil
(en) Last.fm-profil
(en) MusicBrainz-profil
Firma
Firma
Spears ta tene un concierto na Merka

Britney Jean Spears (☆ 2 di desèmber 1981 na McComb, Mississippi) ta un kantante merikano.

Biografia

[editá | editá fuente]

Spears a nase na McComb, Mississippi na Merka. Su mayornan, James Parnell Spears (a nase na 1952, profeshon: kontraktista) i Lynne Irene Bridges (a nase na 1956, profeshon: eks-dosente), ta divorsiá. Su rumannan ta Bryan (1977) i Jamie Lynn Spears (1991), cu ta aktris i kantante.

Britney su promé single ...Baby One More Time a aparesé na final di 1998. E kantika tabata un hit global; den kasi tur país e kantika a yega number 1. Di e single, mas ku 3.8 mion kopia tabata bendí, 2.2 mion den Inglatera i Merka. No hopi despues, su promé album ku tambe yama ...Baby One More Time a aparesé. E album tabatin éksito igual. Más ku 28 mion kopia di e album tabata bendí, mas ku 14 mion den Merka. Otro single di e album tabata (You Drive Me) Crazy, Sometimes, Born to Make You Happy, i From the Bottom of My Broken Heart.

E siguiente album, Oops!... I Did It Again, a aparesé den 2001. E album tabata tin un éksito ku parse esun promé. E promé single di e album, Oops!... I Did It Again, tambe tabata un éksito grandioso, e kantika a yega number 1 den hopi país anto di dje mas ku 1.5 mion tabata bendí. Di e album mes, mas ku 24 mion tabata kumprá.

Despues di su di tres album Britney (2001), ku tabata sumamente menos eksitoso kompará ku e promé dos album (mas ku 8 mion), Britney a disidí di pone mas atenshon riba su promé pelíkula ofisial, Crossroads. Den e pelíkula, Britney ta hunga e ròl di Lucy, un mucha ku a kaba di kaba skol anto ku ke hasi un kos di sumes, lugá su tata tin tur kos planiá kaba. E ta disidí di bai foi kas ku dos otro amiga anto ta bai L.A., pa hasi oudishon pa bira kantante. Durante nan trip, nan ta pasa den yen di kos; Lucy ta haña sa ku un di su amiganan (Mimi) ta na barika, nan ta haña nan mes tin ku kanta den un bar pa sen, ora e topa su mama (paso esaki tabata su motibu mes), e mama ta bise ku e no tabata nada di haber kune for di dia ku e a nanse, nan ta haña sa ku ta Kit (e otro amiga ku a bai) su frei a abuzá Mimi seksualmente. E pelíkula a produsí mas ku $37 mion na Merka.

Durante su break, banda di e frakaso di e pelíkula, e mester a pasa dor di kiebro di kurason; Justin Timberlake a kibra e relashon kune. Den 2003, Spears a bini bèk ku su di kuater album kaba, In the Zone. E promé single di e album ta un kolaborashon ku Madonna, Me Against the Music. Otro singlenan ku a aparesé despues ta Toxic ku Everytime. Britney tabata pa bini ku mas single, pero pasombra e a frakturá su rudia filmando e video clip di su di kuater single Outrageous, e mester a para esei. Den 2004, Britney mester a bini ku un otro album, pasombra e tabata tin un 5-album kontrakto ku Jive, ku lo kaduká e aña ei mes. Pa e motibu aki, e a disidí pa sali ku Greatest Hits: My Prerogative, un album ku tur su hit singles. Riba 18 di novèmber, Spears a kasa ku Kevin Federline. E siguiente aña, nan a haña un yu, Sean Preston Spears Federline (14 di sèptèmber 2005). Fin di 2005, Jive Records mes a disidí di mix Spears su kantikanan anto saka un album. Esaki a bira B in the Mix: The Remixes. Britney mes a bisa ku e ta bini bek ku un album fin di 2006, pero paso ku e a haña un yu mas, e album no a spera di sali te den 2007.

E rehabilitashon den 2007

[editá | editá fuente]

Dia 16 di febrüari 2007, Spears a ingresa den un fasilidat di rehabilitashon di droga offshore na Antigua, sinembargo el a keda ménos ku binti-kuater ora presente. E siguiente anochi, Spears a drenta un pelukeria na Tarzana, California kaminda e mes a kue un mashin di pela i a kontinuá di feita su kabei hopi kòrtiku.

Un par di dia despues, riba 20 di febrüari 2007, Spears a inskribí su mes den un fasilidat di tratamentu na Malibu, California. Su manager a splika lokual a sosodé ku e siguiente deklarashon; "Nos ta puntra e medionan di komunikiashon pa respetá su bida privá meskos ku esun di su famia i su amistatnan durante e tempu aki". Pronto Spears a bai laga e fasilidat, pero ya riba 22 di febrüari 2007 e a regresá.

E dia anterior Spears su eks-kasá Kevin Federline a supliká un interogashon di emergensia tokante e tutela di su yunan ku Spears, pero su abogado a anunsiá despues ku su kliente (Federline) a hasi un petishon pa anulá e aparishon di korte. Nan no a agregá niun aklarashon mas.

Spears a bai laga e fasilidat di rehabilitashon dia 20 di mart segun su manager, ku a anunsiá ku nan a laga Spears liber despues ku e a "terminá nan programa susesivamente". Un amistat di Spears a konta e revista People ku Spears "tabata mas mihó".

Diskografia

[editá | editá fuente]
  • 1999...Baby One More Time
  • 2000Oops!... I Did It Again
  • 2001Britney
  • 2003In the Zone
  • 2004Greatest Hits: My Prerogative
  • 2005B in the Mix: The Remixes
  • 2007Blackout
  • 2008Circus
  • 2009The Singles Collection
  • 2011Femme Fatale
  • 2011B in the Mix: The Remixes Vol. 2
  • 2013 - Brtney Jean
Di ...Baby One More Time:
  • 1998 – "...Baby One More Time"
  • 1999 – "Sometimes"
  • 1999 – "(You Drive Me) Crazy"
  • 1999 – "Born to Make You Happy"
  • 2000 – "From the Bottom of My Broken Heart" [Merka so]
Di Oops!... I Did It Again:
  • 2000 – "Oops!... I Did It Again"
  • 2000 – "Lucky"
  • 2000 – "Stronger"
  • 2001 – "Don't Let Me Be the Last to Know"
Di Britney:
  • 2001 – "I'm a Slave 4 U"
  • 2001 – "I'm Not a Girl, Not Yet a Woman"
  • 2001 – "Overprotected [The Darkchild Remix]" [Merka so]
  • 2002 – "Overprotected" [Pafó di Merka]
  • 2002 – "I Love Rock & Roll"
  • 2002 – "Anticipating" [Fransia so]
  • 2002 – "Boys [the Co-Ed Remix]" [Oropa so]
Di In the Zone:
  • 2003 – "Me Against the Music"
  • 2004 – "Toxic"
  • 2004 – "Everytime"
  • 2004 – "Outrageous" [Merka so]
Di Greatest Hits: My Prerogative:
  • 2004 / 2005 – "My Prerogative"
  • 2005 – "Do Somethin"
Di Britney & Kevin: Chaotic [DVD]:
  • 2005 – "Someday (I Will Understand)" [Oropa so]
Di B in the Mix: The Remixes:
  • 2005 / 2006 – "And Then We Kiss" [Asia so - no ta un single official]
[editá | editá fuente]