Jump to content

Cola Debrot

Di Wikipedia, e ensiklopedia liber
E artíkulo aki ta skirbí na papiamentu. Lo ta apresiá si por mantené e artíkulo aki na estilo di papiamentu.

Cola Debrot
Pais di nashonalidatReino Hulandes Editá
Nòmber di dilantiCola Editá
Fecha di nasementu4 mei 1902 Editá
Lugá di nasementuBoneiru Editá
Fecha di fayesimentu3 desèmber 1981 Editá
Lugá di fayesimentuAmsterdam Editá
KasáEstelle Reed Editá
Lenga maternoHulandes Editá
Dominio di idiomaHulandes Editá
FunshonGobernador di Antia Hulandes Editá
A studia naUniversidat di Utrecht Editá
Lugá di trabouAntias Hulandes Editá
DistinshonZilveren Anjer Editá
Obranan den kolekshonStedelijk Museum Amsterdam Editá
Status pa derecho di autor como creadorobra protehi pa derecho di autor Editá

Nicolaas (Cola) Debrot (☆ 4 di mei 1902 na Kralendijk – † 3 di desèmber 1981 na Amsterdam) tabata un eskritor, poëta, mediko, diplomatiko, hurista i polítiko antiano. E ta wòrdu konsidera komo e fundadó di e literatura antiano-hulandes. Na 1934/35 e ta debutá den e revista Forum ku Mijn zuster de negerin, obra pa kua e ta mas tantu konosí. E premio kultural di Kòrsou ta karga su nomber.[1]

Debrot tabata aktivo tambe komo polítiko. Na 1952 el a keda apuntá komo minister plenipotensiario di Antias Hulandes i a hunga un papel prominente den e reforma di e relashon entre Hulanda, Antias i Sürnam. For di 1962 te 1970 Debrot a sirbi komo gobernador di Antias Hulandes, e promé ku a nase riba un di e islanan. Na 1970 e ta retirá na Hulanda unda e ta dediká su mes na skirbimentu.[2]

Na 1994 Jaap Oversteegen, konosedó di literatura antiano, a publiká e biografia di Cola Debrot den dos tomo: In het schuim van grijze wolken: Het leven van Cola Debrot tot 1948 i Gemunt op wederkeer: Het leven van Cola Debrot vanaf 1948.[3] Pa e obra monumental aki Versteegen a risibi e Premio Cola Debrot na 1995.

Cola Debrot ta risibi e "zilveren anjer" di Prins Bernard na Amsterdam (1973)

Honor[editá | editá fuente]

  •  Hulanda - Kondekorashon real di Kabayero ("ridder") den Orden di Leon Hulandes (1955).
  •  Hulanda - Kondekorashon real di Komendador ("commandeur") den Orden di e Leon Hulandes (1971).
  •  Hulanda - Prins Bernardfonds ta otorgá na 1973 e "zilveren anjer" pa su kontribushon na kultura karibense i literatura antiano.
  •  Kòrsou - Ta develá na 1985 un busto di brons, trahá pa P. van Monchy, na Plasa Cola Debrot dilanti Fort Amsterdam, Punda

Bibliografia[editá | editá fuente]

Prosa

  • Mijn zuster de negerin (1935)
  • Senorita Campbell (1938)
  • Bid voor Camille Willocq (1946)
  • Bewolkt bestaan (1948)
  • De vervolgden (1982)
  • Verzameld werk 3. Verhalen (1986)
  • Verzameld werk 4. Bewolkt bestaan (1986)

Poesia

  • Heimwee (in eigen beheer) (1918)
  • Bekentenis in Toledo (1945)
  • Navrante zomer (1945)
  • De afwezigen (1952)
  • Tussen de grijze lijnen en andere gedichten (1970)
  • Verzameld werk 2. Gedichten (1985)

Teatro

  • De automaten (in 'Criterium', 1940)
  • Bokaal aan de lippen (in 'Nieuw Vlaams Tijdschrift', 1950)
  • Op zoek naar de Infanta (onvoltooid)
  • Verzameld werk 7. Toneel (1989)

Diario

  • Dagboekbladen uit Genève (1963, herziene uitgave in 1977)
  • Verzameld werk 6. Dagboekbladen uit Genève. Over dans en beeldende kunst (1988)

Ensayo

  • Ars en Vita (met G.P.M. Knuvelder) (1945)
  • Het existentialisme, Drie voordrachten met discussie (ku R.F. Beerling i Jacques de Kadt) (1947)
  • Antilliaanse Cahiers (1955)
  • Dagboekbladen uit Genève (1963)
  • Verzameld werk 1. Over Antilliaanse cultuur (1985)
  • Verzameld werk 5. Over literatuur (1987)
  • Verzameld werk 6. Dagboekbladen uit Genève. Over dans en beeldende kunst (1988)
  • Wie was Céline? Van cuirassier tot clochard (1989)