Jump to content

Fresku

Di Wikipedia, e ensiklopedia liber
E artíkulo aki ta skirbí na papiamentu. Lo ta apresiá si por mantené e artíkulo aki na estilo di papiamentu.

Fresku
Fresku
Informashon básiko
Nasementu 26 òktober 1986Editá pa Wikidata
EindhovenEditá pa Wikidata
Obra
Género musikal hip hopEditá pa Wikidata
Ofishi rapperEditá pa Wikidata
Instrumento bosEditá pa Wikidata
Wèpsait ofisial
(en) AllMusic-profil
(en) Discogs-profil
(en) Last.fm-profil
(en) MusicBrainz-profil

Fresku, nòmber artístiko di Roy Michael Reymound (☆ 26 di òktober 1986 na Eindhoven, Hulanda) ta un rapper i aktor hulandes-kurasoleño.

Biografia[editá | editá fuente]

Roy Reymound a nase na Eindhoven komo yu di un mama hulandes i un tata yu di Kòrsou. Ku shete aña el a bai biba na Kòrsou serka su tata, huntu ku su ruman muhé.[1] Ku dieskuater aña el a kuminsa rap, tumando Fresku komo su nòmber rapero. Inisialmente e tabata skirbi na ingles komo el a haya ku hulandes no tabata pas pa rap, sinembargo e grupo di rap hulandes "Opgezwolle" a inspir'e pa toch skirbi na hulandes.

Fin di 2008 Fresku ta saka "Brief aan Kees", despues di kua e ta wòrdu kontraktá pa e label diskero di hiphop Top Notch. Ne 2009 e ta gana e State Award pa Rookie of the Year, i na 2010 ta saka su promé album Fresku. Esaki a wòrdu premiá komo Mihó Album durante e State Awards 2010. Den e mesun periodo Fresku i direktor di sine Teemong tabata traha video pa koloká riba YouTube.[1] El a bira spesialmente popular ku su personahe di Gino Pietermaai, un stereotipo di un antiano bobo ku ta hasi kò'i mala mucha.[1][2] Gino Pietermaai a debutá na mei 2008 den e video De Oude Bok, den kual e ta hunga e papel di supervisor di De Oude Bok, un kas di ansiano bashi.[3]

Diskografia[editá | editá fuente]

Album di estudio

  • 2010 : Fresku
  • 2012 : Maskerade
  • 2015 : Nooit meer terug
  • 2019 : In Het Diepe
  • 2021 : In de Lucht (edishon 1)

Mixtapes

  • 2009 : Horen, Zien en Strijden

Single

  • 2009 : Twijfel
  • 2009 : Ik ben hier
  • 2010 : Nieuwe dag
  • 2010 : Kutkop
  • 2011 : Alleen
  • 2012 : Pa
  • 2012 : Cirkels (ku Izaline Calister)
  • 2012 : Hedde Druksop (ku Theo Maassen)
  • 2015 : Kreeft (ku MocroManiac)
  • 2015 : Ik wil (ku Shirma Rouse)
  • 2017 : Witlof (ku MocroManiac)

Sinematografia[editá | editá fuente]

Pelíkula

  • New Kids Turbo (2010)
  • New Kids Nitro (2011)
  • Schoolfeest (2011) (pelíkula kortiko)
  • MUTE (2013) (komo aktor di bòs)
  • Ron Goossens, Low Budget Stuntman (2017)

Seri di Televishon

  • Smeris (1 episodio, 2014)
  • Random Shit (1 episodio, 2019)

Videoklip

  • Teemong - Paggarotti (2013)
  • Yellow Claw & Yung Felix - Dancefloor Champion (2013)
  • Douwe Bob - How Lucky We Are (2016)

Video YouTube (ku Teemong)

  • T-Bone Bascalz (2007)
  • Patrick Swayze (2008)
  • Belasting (2008)
  • Why (Suicide Man) (2008)
  • Kill Me When I Cum (2008)
  • Maíz Preciosa (2008)
  • Bang (2009)
  • Chewing Carrots (2010)
  • Carnaval (ku Dominee Boxmang) (2011)
  • Somniloquy (2013)
  • Gast (2014)
  • Ha'ley fo Demba Ba (2014)
  • Cynthia (2014)
  • Richard Gere (2014)
  • WE GO TO EAT THE PIZZA (2014)
  • BITCHASSNIGGA (3 episodio, 2015)

Link eksterno[editá | editá fuente]


Mira tambe e kategoria Fresku (rapper) di Wikimedia Commons pa mas dato mediatiko tokante di e tema aki.