Zona di tempu

Di Wikipedia, e ensiklopedia liber
Bai na: Nabegashon, Buska

Un Zona di Tempu ta un region na Mundu, mas o menos dirigi pa e liñanan di longitud, ku tin un tempu uniforma i mada legalmente normalmente yama e tempu lokal. Pa konvention, e 24 zonanan di tempunan na munda ta computa nan tempu lokal komo un variashon di UTC ku ta e meridian di Greenwich, kada zona ta situa 14 grado oost i west di esun banda di dje. E punto di refferensia, e liña di Greenwich, ta na 0°. Tempu lokal ta e UTC plus e differencia di tempu for di e liña aki pa e lokashon menshona. Na theoria e subida ta sigui direshon oost inkrementa ku un ora kada 15°, te ku e liña internashonal di dato (longitud 180°). I e ta baha ku un ora kada 15° na direkson de ora e yega e liña internashonal di dato atrobe.

Intodukson[editá | edit source]

Zona di tempu ta wordu adjusta seasonalmente na standaart i daylight saving (den zomer). 'Daylight saving time zones (of zona di tempu di zomer) ta inklui un kambio (typikamente +1 ora) pa daylight saving time.

Zona di tempu standaart por wordu defina geometrikamente dor di dividi e bol di mundu den 24 Lune ku ta grens e merdiaan. na kada 15° e zonanan bisiña lo differensia ku 1 ora. Pa rasonan politiko, geografiko i pa ta mas kombiniente pa e habitantenan a kambia e zonanan un tiki ku ta kousa zonanan di tempu irregular. Tambe, na un par di region, differensianan di mei ora of kuart di ora ta na effekto.

Prome ku e intrudukson di zona di tempu, hende a usa e tempu de solo lokal. Originalmente e tabata e tempu apparente of berdat ku uso di un oloshi di solo., i despues e a bira e systema approksimdadamente ku uso di un oloshi tradishonal mekaniko. E sytema Mean di tempu tin dianan di mesun largura, pero ku ta bira sero na kabamentu di aña.

E uso di e oloshi lokal a bira kada biaha mas inkumbiniente ora treinan i Telekomunikashon a bira mas effeciente e oloshinan tabata differensia dor di nan postition geografiko, ku normalmente no tabata un number kumbiniente. E problema aki por a wordu resolve dor e synkronisa e oloshinan , pero na hopi kaminda te ahinda e tempu lo differnensia drastikamente for di e tempu di solo ku hende a kustumbra kune. Zona di tempu ta un komprimiso, ku ta kita e dependensia geografiko e astronomiko pero ku ta te ahinda ta duna e luganan lokal un tempu ku parse nan tempu di solo.

Zona di tempu standaart[editá | edit source]

Zona di tempu standaart manera nan ta na Sèptèmber 2011

Te ku basta resien zona di tempu tabata basa riba Greenwich mean Time (GMT tambe jama UT1, e tempu di solo na longitud 0° (Meridian Primo). Pero komo tempu di solo, GMT ta defina pa e rotashon di mundu, ku no ta den un grado konstante. Kemen, e grado di e Oloshi atomiko a kambia kada aña i e la wordu di stuur den direkshon pa kuadra ku e tempu di solo di e GMT. Na Januari 1972, oloshinan atomiko a keda fixa anto un Schrikkel Seconde perdefina a wordu pone pa remplasa e kambionan. E systema nobo aki ta yama Tempu Universal Kordina (Coordinated Universal Time) UTC. Schrikkel secondes a wordu pone pa laga e oloshi keda den 0.9 seconden di e UTC. Na e manera aki, tempu lokal ta keda korresponde na e tempu di solo, i e variashonan den e rotashon di mundu ta konstrina na un simpel kambio di stap ku mas fasilmente por wordu applika pa obtene un tempu standaart uniforma (Tempu Internashonal Atomiko of TAi. Ke e implementashon di UTC, nashonan a kominsa use den e definashon na luga di GMT. Te Ku 2005 mayoria pero no tur nashon a altera e definishon de nan tempu lokal den e manera aki (ounke hopi hende no ta mira un destinkson entre GMT anto UTC). Kambionan den futuro por pasa si bin ku e desishon pa abandona shrikkel secondes.

Dor di e daylight savings time, UTC e tempu lokal na e Observatorio Royal na Greenwich solamente entre 01:00 UTC riba e delaster djadumingu na Oktober i 01:00 UTC riba e delaster djadumingu na Maart. Pa e restante di aña, temou lokal einan ta UTC+01, konosi na Inglaterra komo tempu britanniko di zomer (British Summer Time BST). Sircumstansia similar ta wordu applika na otro luganan.

Categoria:Geografia

Notashon di Tempu (ISO 8601)[editá | edit source]

UTC[editá | edit source]

Si e tempu ta na Tempu Koordinal Universal (UTC), pone un 'z' direktamente patras di e tempu sin un espasio. 'Z' ta e designator di e zona di tempu pa e UTC. "09:30 UTC" ta bira representa komi "09:30Z" of "0930Z". "14:45:14" lo bira "14:45:15Z' of "144515Z"

UTC tambe ta konsi komo tempu Zulu pasobra 'Zulu' ta codigo pa 'Z' na e Alphabet di ICAO

Time zone as offsets from UTC[editá | edit source]

Zona di tempu ta skibi manera un offset di UTC den e formaat ±[hh]:[mm], ±[hh][mm], of ±[hh]. Esei kemen ku e tempu ta describi manera un ora prome ku UTC (meskos ku e tempu na Berlin den winter), e zona designator lo ta "+01:00", "+0100", of simplemente "+01". Eskaki ta appende na e tempu meskos ku 'Z' tabata ariba. E offset di UTC ku Daylight savings Time. Kemen e tempu di Chicago, ku ta situa na e zona di tempu mericano Central Time Zone, lo ta "−06:00" Pa winter i "−05:00" pa zomer.

Abbreviashonan[editá | edit source]

Zona di tempu hopi biaha ta wordu representa dor di abbrevashon manera "EST, WST, CST" pero esakinan no ta parti di e tempu standaart internashonal ISO 8601 anto nan uso ta pa solamente designa e zona di tempu i esaki mes no ta rekomenda. Un par di e abbrevashonan aki por refferensia na differente zona di tempu na otro continente, por ehemper EST, WST, CST por refferensia na na e tempu Oost, Wèst, i Suit, na Merka i tambe na Australia.

Ejemplonan[editá | edit source]

E ejemplonan aki ta duna e tempu lokal na e siguiente lokashonan ront mundu na 12:00 UTC ora daylight savings time (of tempu di zomer) no tin effekto.

Lokashonan Zona di Tempu Tempu
Baker Island, Howland Island (tur dos no habita) UTC−12 00:00
Apia, Pago Pago UTC−11 01:00
Hawaii, Papeete UTC−10 02:00
Marquesas Islands UTC−09:30 02:30
Anchorage, Fairbanks, Juneau UTC−09 03:00
Vancouver, Washington State, California, Baja California UTC−08 04:00
Calgary, Denver, Sonora UTC−07 05:00
Winnipeg, Chicago, Houston, Mexico City, Guatemala, Honduras, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Panama, Easter Island UTC−06 06:00
Toronto, Montreal, New York City, Washington D.C., Cuba, Nassau, Jamaica, Haiti, Colombia, Ecuador, Perú UTC−05 07:00
Venezuela UTC−04:30 07:30
Paraguay, Bridgetown, Halifax, Roseau, Grenada, Republika Dominikano, Puerto Rico, Continental Chile, Trinidad i Tobago UTC−04 08:00
Newfoundland UTC−03:30 08:30
Argentina, Uruguay, Rio de Janeiro, São Paulo, Nuuk UTC−03 09:00
Fernando de Noronha, South Georgia and the South Sandwich Islands UTC−02 10:00
Azores, Cape Verde UTC−01 11:00
Accra, Dakar, Monrovia, Dublin, Casablanca, London, Lisbon, Reykjavík, Canary Islands UTC 12:00

Austria, Belgika, Czechia, Dinamarka, Metropolitan France, Alemania, Hungary, Italia, Luxembourg, Monaco, Hulanda, Norwega, San Marino, Serbia, Slovakia, Spaña, Zweden, Swesia, Tunisia

UTC+01 13:00

Helsinki, Riga, Vilnius, Bucharest, Kiev, Sofia, Athens, Tallinn, Istanbul, Beirut, Amman, Israel, Egypto, Suit Afrika, Swaziland, Lesotho

UTC+02 14:00
Addis Ababa, Antananarivo, Baghdad, Dar es Salaam, Doha, Kampala, Kuwait, Manama, Moscow, Samara, Mogadishu, Nairobi, Riyadh, Saint Petersburg, Yemen UTC+03 15:00
Iran UTC+03:30 15:30
Baku, Dubai, Muscat, Mauritius, Seychelles , Tbilisi UTC+04 16:00
Afghanistan UTC+04:30 16:30
Karachi, Maldives, Tashkent, Yekaterinburg UTC+05 17:00
India, Colombo UTC+05:30 17:30
Kathmandu UTC+05:45 17:45
Almaty, Dhaka, Omsk UTC+06 18:00
Cocos Islands, Yangon UTC+06:30 18:30
Bangkok, Jakarta, Hanoi, Krasnoyarsk UTC+07 19:00
Beijing, Hong Kong, Irkutsk, Kuala Lumpur, Manila, Perth, Taipei, Singapore, Ulan Bator UTC+08 20:00
North Korea, South Korea, Japan, Yakutsk UTC+09 21:00
Adelaide, Darwin UTC+09:30 21:30
Melbourne, Sydney, Vladivostok UTC+10 22:00
Lord Howe Island UTC+10:30 22:30
Magadan, Nouméa UTC+11 23:00
Norfolk Island UTC+11:30 23:30
Auckland, Suva, Wake Island UTC+12 00:00 (e siguiente dia)
Chatham Islands UTC+12:45 00:45 (e siguiente dia)
Tonga UTC+13 01:00 (e siguiente dia)
Kiritimati UTC+14 02:00 (e siguiente dia)