Ced Ride

Di Wikipedia, e ensiklopedia liber
Jump to navigation Jump to search
Ced Ride
Nòmber i FamCedric Ridderplaat
A nase14 di yüli 1944
Nashonalidathulandes
Terenokantante, kompositor di kantika, areglista
Movementubalada na Papiamentu

Ced Ride, nomber artistiko di Cedric Ridderplaat (n. 14 di yüli 1944, Willemstad - f. 14 di yüli 2021, Otrobanda), tabata un kantante, musiko, kompositor, areglista, poeta, outor y pintor di Kòrsou.[1][2] Ced Ride tabata mas tantu konosi komo intérprete di e balada kurasoleño. E tabata kanta na idioma Papiamentu i a kosechá fama na e islanan ABC.

Ced Ride a nasé den e bario di Cartagena, Otrobanda i tabata e di kuater yu di un famia di 9 yu di Lourdes i Pascual Ridderplaat.[3] Na edat di diesun aña e ta kuminsa kanta den kor di misa bou guia di Richard Simon.[4] Den dekada sesenta di siglo 20 e tabata kantante di e bandanan Sonora Antilliana i Estrellas del Caribe. Numbernan mas konosí di Ced Ride tabata entre otro: Mi Pais, Doktor, Buchi Fil, Kupido, Mi'n Ke Bo Mas, Mama e flor di mas bunita (ku Boy Thodé) i Huntu (ku George Willems). Dia 23 di oktober 2018 Ced Rid e duna un konsierto na okashon di su 60 aniversario komo kantante.[5]

Ced Ride tabata kompone su mesun piesanan. E piesanan tabatin un elemento personal den tur genero di musika. E tabata perkura pa sigui pusha e idioma Papiamento den su arte, den su musika. Su kansion ‘Navidad sin Padre’ (1965), dediká na su tata defuntu i ku a bira un kantika klasiko pa Pasku, a dun'e fama. Ku su musika e tabata enrikece kultura door di stimula su pueblo i educa tur generashon riba historia. Entre otro den e piesa Buchi Fil, basa riba e poesia "Balada di Buchi Fil" van Pierre Lauffer, e ta konta di sklabitut.[6]

Despues di bira malo i interna pa algun dia den cuido intensivo na Curaçao Medical Center, ela fayesé dia di su kumpleaño, 14 di yüli 2021, alkansando edat di 77 aña.

Diskografia[editá | editá fuente]

LP's[editá | editá fuente]

  • Den Dje - Right In It (1978)
  • Traces (1983)
  • Ava & Gabriel (1990)
  • Ta Yu Kòrsou mi ta (1998)
  • Maestro Amor (2008)
  • Biña Mas Bieu Mas Bon

CD's[editá | editá fuente]

  • Poeta Kanta

Honor[editá | editá fuente]

  • 1969 - Prome ganadó di e premio Tambu di Oro pa e komposishon "Navidad sin Padre"[7]
  • 1973 - Di dos lugar riba e "Festival Voz di Oro Antilliano" ku e numero If we only have love.
  • 4 november 1973 - Ganadó di e "Festival de la Voz y la Canción" na Puerto Rico ku e kantika Let the music play.[8]
  • 2004 - Tapushi di oro - Otorgá durante e final di e competensia Arte di Palabra
  • 2 yüli 2021 – Krus di Mérito - Otorgá durante e selebrashon di Dia di Bandera[9]