Jump to content

Lista di pais segun indice di desaroyo humano

Di Wikipedia, e ensiklopedia liber
E articulo aki ta uza ortografia di Papiamento. Lo aprecia si por mantene e articulo aki na estilo di Papiamento.

Esaki ta un lista di pais segun indice di desaroyo humano of Human Developement Index (HDI) di Nacionnan Uni cual ta midi pobresa, analfabetismo, educacion y speransa di bida den un pais of teritorio. E indice a ser desaroya na aňa 1990 door di e economista, Pakistano, Mahbub ul Haq y ta ser uza pa Programa di Nacionnan Uni pa Desaroyo (United Nations Development Programme, UNDP) den su raport anual desde aňa 1993.

Mapa mundial ta mustra e indice di desaroyo humano segun Human Development Index (basa riba data di 2022, publica na 2024)
 Masha halto (≥ 0,800)
 Halto (0,700–0,799)
 Promedio (0,550–0,699)
 Abou (≤ 0,549)
 Sin data
Mapa mundial di pais of teritorio segun data di Human Development Index den pasonan di 0,050 (basa riba data di 2022, publica na 2024)
 ≥ 0,940
 0,900 – 0,940
 0,850 – 0,899
 0,800 – 0,849
 0,750 – 0,799
 0,730 - 0,749
 0,700 - 0,729
 0,680 – 0,699
 0,600 – 0,679
 0,550 – 0,599
 0,500 – 0,549
 0,450 – 0,499
 0,400 – 0,449
 ≤ 0,380
 Sin data

E indice ta midi e prestacion promedia di un pais, dividi den tres categoria:[1]

  • Salud Publico, basa ariba e promedio di speransa di bida na nacemento.
  • Conocemento, basa ariba analfabetismo y e parti di e poblacion cu ta sigui educacion primario, secundario y avansa.
  • Calidad di bida, basa ariba e producto nacional bruto pa habitante, den koopkrachtpariteit of purchasing power parity den dollars.

Lista di pais segun HDI[editá | editá fuente]

Paisnan cu nan HDI a ser calcula pa UNDP. Desde aña 2013, paisnan ta clasifica den cuater categoria di desaroyo humano: hopi halto, halto, promedio, y abou. Un balor similar di desaroyo humano (HDI) no ta implica e mesun rango, ya cu e balor y rango ta wordo determina cu un maximo di seis decimal.

E cantidad di pais cu ta wordo inclui den e indice di desaroyo humano (HDI) ta wordo determina basa riba e disponibilidad di data. E raport ta uza data di organisacionnan estadistico internacional y otro fuentenan confiabel na e momento di publicacion. Sin embargo, e ta posibel cu algun pais no tin data completo pa tur e indicadonan cu ta wordo uza pa calcula e HDI. Den e caso ey, e paisnan aki lo keda exclui for di e calculacion si e data disponibel no ta confiabel of si tin inseguridad considerabel tocante e precision di e calculacion di HDI.

E siguiente lista ta coresponde cu e raport publica pa e Programa di Nacionnan Uni pa Desaroyo (UNDP) na New York riba 13 di maart 2024 cu data relaciona pa aña 2022.

Leyenda
increase aumento
steady stabiel
decrease reduccion
# Pais Indice di Desaroyo Humano[2][3]
2022 2021 2020 2019 2015 Crecemento
(2021 - 2022)
IDH Masha Halto
1  Suisa 0,967 0,965 0,955 0,962 0,954 increase 0,002
2  Noruega 0,966 0,964 0,959 0,961 0,953 increase 0,002
3  Islandia 0,959 0,957 0,957 0,960 0,945 increase 0,002
4  Hong Kong 0,956 0,959 0,949 0,952 0,935 decrease 0,003
5  Dinamarka 0,952 0,948 0,947 0,946 0,936 increase 0,005
 Suesia 0,952 0,947 0,942 0,947 0,937 increase 0,003
7  Irlanda 0,950 0,946 0,943 0,942 0,925 increase 0,004
 Alemania 0,950 0,948 0,944 0,948 0,938 increase 0,002
9  Singapura 0,949 0,942 0,939 0,943 0,930 increase 0,007
10  Hulanda 0,946 0,941 0,939 0,943 0,932 increase 0,005
 Australia 0,946 0,949 0,947 0,941 0,933 decrease 0,003
12  Liechtenstein 0,942 0,936 0,933 0,940 0,924 increase 0,006
 Bélgika 0,942 0,938 0,928 0,936 0,924 increase 0,004
 Finlandia 0,942 0,941 0,938 0,939 0,930 increase 0,001
15  Reino Uni 0,940 0,931 0,924 0,935 0,924 increase 0,009
16  Nueva Zelandia 0,939 0,936 0,936 0,937 0,931 increase 0,003
17  Emiratonan Arabe Uní 0,937 0,931 0,912 0,920 0,865 increase 0,006
18  Canada 0,935 0,934 0,931 0,937 0,926 increase 0,001
19  Sur Korea 0,929 0,926 0,922 0,923 0,909 increase 0,003
20  Estadonan Uni di Amérika 0,927 0,921 0,920 0,930 0,920 increase 0,006
 Luxemburg 0,927 0,927 0,924 0,927 0,915 steady 0,000
22  Austria 0,926 0,920 0,913 0,919 0,910 increase 0,006
 Slovenia 0,926 0,916 0,913 0,921 0,903 increase 0,010
24  Hapon 0,920 0,920 0,923 0,924 0,918 steady 0,000
25  Israel 0,915 0,911 0,917 0,921 0,909 increase 0,004
 Malta 0,915 0,912 0,911 0,915 0,889 increase 0,003
27  Spaña 0,911 0,904 0,899 0,908 0,889 increase 0,007
28  Fransia 0,910 0,906 0,898 0,905 0,892 increase 0,004
29  Chipre 0,907 0,901 0,894 0,897 0,871 increase 0,006
30  Italia 0,906 0,899 0,889 0,897 0,882 increase 0,007
31  Estonia 0,899 0,890 0,892 0,896 0,882 increase 0,009
32  Czechia 0,895 0,891 0,892 0,897 0,891 increase 0,004
33  Gresia 0,893 0,887 0,886 0,889 0,880 increase 0,006
34  Bahrein 0,888 0,884 0,877 0,882 0,858 increase 0,004
35  Andorra 0,884 0,855 0,848 0,873 0,867 increase 0,029
36  Polonia 0,881 0,876 0,876 0,881 0,868 increase 0,005
37  Latvia 0,879 0,865 0,871 0,871 0,850 increase 0,014
 Lituania 0,879 0,875 0,879 0,884 0,862 increase 0,004
39  Kroatia 0,878 0,867 0,855 0,861 0,843 increase 0,011
40  Qatar 0,875 0,853 0,854 0,859 0,846 increase 0,011
 Arabia Saudita 0,875 0,867 0,870 0,873 0,859 increase 0,008
42  Portugal 0,874 0,865 0,863 0,867 0,850 increase 0,009
43  San Marino 0,867 0,853 0,845 0,862 0,860 increase 0,014
44  Chile 0,860 0,856 0,852 0,861 0,846 increase 0,004
45  Turkia 0,855 0,841 0,833 0,842 0,817 increase 0,014
 Slovakia 0,855 0,852 0,857 0,862 0,851 increase 0,003
47  Hungria 0,851 0,846 0,849 0,853 0,838 increase 0,005
48  Argentina 0,849 0,844 0,840 0,852 0,848 increase 0,005
49  Kuwait 0,847 0,836 0,822 0,839 0,830 increase 0,011
50  Montenegro 0,844 0,840 0,826 0,837 0,822 increase 0,004
51  Sint Kitts i Nevis 0,838 0,838 0,779 0,783 0,772 increase 0,006
52  Uruguay 0,830 0,816 0,821 0,821 0,811 increase 0,016
53  Rumania 0,827 0,825 0,824 0,832 0,813 increase 0,002
54  Antigua & Barbuda 0,826 0,819 0,788 0,800 0,791 increase 0,007
55  Brunei 0,823 0,824 0,830 0,830 0,836 decrease 0,001
56  Rusia 0,821 0,818 0,830 0,845 0,824 increase 0,003
57  Bahamas 0,820 0,799 0,815 0,816 0,820 increase 0,021
 Panama 0,820 0,813 0,801 0,817 0,800 increase 0,007
59  Oman 0,819 0,810 0,827 0,839 0,823 increase 0,009
60  Trinidad i Tobago 0,814 0,804 0,818 0,821 0,816 increase 0,010
 Georgia 0,814 0,809 0,802 0,810 0,790 increase 0,005
62  Barbados 0,809 0,803 0,802 0,810 0,790 increase 0,006
63  Malaysia 0,807 0,798 0,806 0,810 0,797 increase 0,009
64  Costa Rica 0,806 0,804 0,816 0,819 0,798 increase 0,002
65  Serbia 0,805 0,804 0,804 0,811 0,794 increase 0,001
66  Tailandia 0,803 0,797 0,802 0,804 0,781 increase 0,006
67  Kazakstan 0,802 0,811 0,814 0,819 0,805 increase 0,001
 Seychelles 0,802 0,793 0,793 0,802 0,796 increase 0,007
69 Belarus 0,801 0,801 0,807 0,817 0,812 steady 0,000
IDH Halto
70  Bulgaria 0,799 0,796 0,802 0,810 0,809 increase 0,003
71  Palau 0,797 0,802 0,773 0,776 0,780 decrease 0,005
72  Mauritius 0,796 0,790 0,804 0,817 0,795 increase 0,006
73  Grenada 0,793 0,795 0,792 0,800 0,790 increase 0,005
74  Albania 0,789 0,795 0,794 0,810 0,795 increase 0,004
75  China 0,788 0,785 0,764 0,762 0,733 increase 0,003
76  Armenia 0,786 0,774 0,757 0,778 0,766 increase 0,012
77  Mexico 0,781 0,757 0,756 0,779 0,768 increase 0,024
78  Iran 0,780 0,776 0,777 0,783 0,776 increase 0,004
 Sri Lanka 0,780 0,783 0,780 0,778 0,764 decrease 0,003
80  Bosnia Herzogovina 0,779 0,776 0,781 0,783 0,761 increase 0,003
81  Sint Vincent i Grenadinanan 0,772 0,773 0,764 0,769 0,759 decrease 0,001
82  Republika Dominikano 0,766 0,756 0,764 0,771 0,736 increase 0,010
83  Ecuador 0,765 0,740 0,731 0,760 0,765 increase 0,019
 Nort Macedonia 0,765 0,764 0,774 0,784 0,762 increase 0,001
85  Cuba 0,764 0,740 0,781 0,788 0,773 increase 0,022
86 Maldivas 0,763 0,767 0,766 0,774 0,749 decrease 0,004
87  Peru 0,762 0,755 0,762 0,780 0,759 increase 0,007
Maldivas 0,762 0,753 0,734 0,755 0,736 increase 0,009
89  Azerbaijan 0,760 0,745 0,730 0,761 0,748 increase 0,022
Brasil 0,760 0,756 0,758 0,766 0,753 increase 0,004
91  Colombia 0,758 0,752 0,756 0,768 0,754 increase 0,006
92  Libia 0,746 0,746 0,703 0,722 0,699 steady 0,000
93  Algeria 0,745 0,740 0,736 0,748 0,740 increase 0,005
94  Turkmenistan 0,744 0,740 0,741 0,742 0,740 increase 0,004
95  Guyana 0,742 0,721 0,721 0,708 0,684 increase 0,021
96  Mongolia 0,741 0,730 0,745 0,746 0,732 increase 0,011
97  Dominica 0,740 0,720 0,722 0,729 0,700 increase 0,003
98  Tonga 0,739 0,738 0,745 0,744 0,730 increase 0,001
- Mundo 0,739 0,732 0,735 0,739 0,730 increase 0,007
99  Hordania 0,736 0,736 0,723 0,727 0,718 steady 0,000
100  Ukrania 0,734 0,773 0,775 0,786 0,774 decrease 0,021
101  Tunisia 0,732 0,729 0,737 0,745 0,733 increase 0,003
102  Paraguay 0,731 0,730 0,730 0,732 0,723 increase 0,001
 Islanan Marshall 0,731 0,729 0,639 0,640 0,638 increase 0,002
104  Fiji 0,729 0,714 0,737 0,746 0,729 increase 0,014
105  Egipto 0,728 0,726 0,734 0,735 0,706 increase 0,002
106  Uzbekistan 0,727 0,721 0,721 0,726 0,701 increase 0,006
107  Vietnam 0,726 0,718 0,710 0,703 0,684 increase 0,008
108  Sint Lucia 0,725 0,715 0,723 0,735 0,737 increase 0,008
109  Líbano 0,723 0,725 0,726 0,745 0,746 decrease 0,002
110  Sur Afrika 0,717 0,721 0,727 0,736 0,716 decrease 0,004
111  Palestina 0,716 0,715 0,716 0,727 0,710 increase 0,001
112  Indonesia 0,713 0,706 0,709 0,716 0,695 increase 0,006
113  Filipinas 0,710 0,693 0,710 0,718 0,698 increase 0,018
114  Botswana 0,708 0,680 0,713 0,717 0,702 increase 0,028
115  Jamaica 0,706 0,704 0,713 0,719 0,713 increase 0,002
116  Samoa 0,702 0,708 0,712 0,715 0,716 decrease 0,006
117  Kirguistan 0,701 0,696 0,689 0,698 0,690 increase 0,005
118  Belize 0,700 0,698 0,690 0,705 0,708 increase 0,002
IDH Promedio
119  Venezuela 0,699 0,690 0,695 0,721 0,767 increase 0,009
120  Maroko 0,698 0,683 0,679 0,682 0,654 increase 0,010
 Bolivia 0,698 0,691 0,694 0,717 0,690 increase 0,007
122  Nauru 0,696 0,693 0,689 0,680 0,642 increase 0,003
123  Gabon 0,693 0,686 0,710 0,709 0,699 increase 0,006
124  Sürnam 0,690 0,689 0,743 0,755 0,744 increase 0,001
125  Bhutan 0,681 0,677 0,668 0,671 0,627 increase 0,004
126  Tajikistan 0,679 0,677 0,664 0,676 0,657 increase 0,002
127  El Salvador 0,674 0,669 0,672 0,683 0,668 increase 0,005
128  Irak 0,673 0,667 0,679 0,696 0,675 increase 0,006
129  Bangladesh 0,670 0,662 0,655 0,644 0,602 increase 0,008
130  Nicaragua 0,669 0,665 0,654 0,664 0,647 increase 0,004
131  Kabo Verde 0,661 0,662 0,662 0,676 0,663 increase 0,011
132  Tuvalu 0,653 0,653 0,639 0,635 0,643 steady 0,000
133  Guinea Ekuatorial 0,650 0,647 0,599 0,605 0,603 increase 0,003
134  India 0,644 0,633 0,642 0,645 0,629 increase 0,011
135  Estado Federal di Mikronesia 0,634 0,634 0,629 0,633 0,626 steady 0,000
136  Guatemala 0,629 0,630 0,635 0,645 0,639 decrease 0,001
137  Kiribati 0,628 0,627 0,623 0,630 0,622 increase 0,001
138  Honduras 0,624 0,621 0,621 0,632 0,613 increase 0,004
139  Laos 0,620 0,615 0,608 0,610 0,599 increase 0,005
140  Vanuatu 0,614 0,614 0,608 0,611 0,595 steady 0,000
141  Santo Tomé i Príncipe 0,613 0,609 0,619 0,622 0,596 increase 0,004
142  Swaziland 0,610 0,612 0,610 0,615 0,575 decrease 0,002
143  Namibia 0,610 0,616 0,633 0,639 0,628 decrease 0,006
144  Myanmar 0,608 0,599 0,600 0,598 0,562 increase 0,009
145  Ghana 0,602 0,600 0,632 0,631 0,607 increase 0,002
146  Nepal 0,601 0,591 0,604 0,611 0,579 increase 0,010
 Kenia 0,601 0,596 0,578 0,581 0,561 increase 0,005
148  Cambodja 0,600 0,596 0,596 0,598 0,574 increase 0,004
149  Republika di Kongo 0,593 0,597 0,574 0,570 0,590 decrease 0,005
150  Angola 0,591 0,590 0,590 0,593 0,582 increase 0,001
151  Kamerun 0,587 0,581 0,578 0,583 0,560 increase 0,006
152  Comores 0,586 0,585 0,562 0,560 0,544 increase 0,001
153  Zambia 0,569 0,565 0,570 0,575 0,562 increase 0,004
154  Papua-Nieuw-Guinea 0,568 0,558 0,560 0,560 0,541 increase 0,004
155  Ost-Timor 0,566 0,574 0,607 0,614 0,614 decrease 0,008
156  Islanan Solomon 0,562 0,564 0,565 0,567 0,559 decrease 0,002
157  Siria 0,557 0,558 0,577 0,584 0,556 decrease 0,001
158  Haiti 0,552 0,551 0,540 0,543 0,529 increase 0,001
159  Uganda 0,550 0,545 0,524 0,525 0,517 increase 0,005
160  Zimbabwe 0,550 0,549 0,600 0,601 0,582 increase 0,001
IDH Abou
161  Ruanda 0,548 0,539 0,532 0,534 0,515 increase 0,009
 Nigeria 0,548 0,542 0,535 0,538 0,516 increase 0,006
163  Togo 0,547 0,545 0,535 0,535 0,514 increase 0,002
164  Pakistan 0,540 0,537 0,543 0,546 0,534 increase 0,003
 Mauretania 0,540 0,538 0,556 0,563 0,544 increase 0,002
166 Kosta di Marfil 0,534 0,530 0,551 0,550 0,513 increase 0,004
167  Tanzania 0,532 0,529 0,548 0,548 0,521 increase 0,003
168  Lesotho 0,521 0,522 0,521 0,524 0,503 decrease 0,001
169  Senegal 0,517 0,511 0,513 0,513 0,505 increase 0,005
170  Sudan 0,516 0,516 0,510 0,514 0,508 steady 0,000
171  Djibouti 0,515 0,512 0,510 0,512 0,493 increase 0,003
172  Malawi 0,508 0,509 0,516 0,519 0,491 decrease 0,001
173  Benin 0,504 0,502 0,524 0,530 0,529 increase 0,002
174  Gambia 0,495 0,500 0,501 0,503 0,478 increase 0,005
175  Eritrea 0,493 0,490 0,494 0,495 0,483 increase 0,003
176  Etiopia 0,492 0,489 0,498 0,498 0,460 increase 0,003
177  Liberia 0,487 0,484 0,480 0,484 0,473 increase 0,003
 Madagascar 0,487 0,484 0,501 0,510 0,504 increase 0,003
179  Guinea-Bissau 0,483 0,482 0,483 0,490 0,472 increase 0,001
180  Republika di Kongo 0,481 0,479 0,479 0,482 0,463 increase 0,006
181  Guinea 0,471 0,467 0,466 0,467 0,440 increase 0,004
182  Afganistan 0,462 0,473 0,483 0,488 0,478 decrease 0,011
183  Mozambique 0,461 0,459 0,453 0,456 0,440 increase 0,002
184  Sierra Leone 0,458 0,456 0,475 0,480 0,453 increase 0,002
185  Burkina Faso 0,438 0,443 0,449 0,452 0,418 decrease 0,007
186  Yemen 0,424 0,425 0,460 0,461 0,477 decrease 0,001
187  Burundi 0,420 0,419 0,426 0,431 0,428 increase 0,001
188  Mali 0,410 0,408 0,427 0,433 0,416 increase 0,002
189  Niger 0,394 0,387 0,401 0,406 0,376 increase 0,005
 Chad 0,394 0,393 0,397 0,403 0,389 increase 0,001
191  Republika Sentral Afrikano 0,387 0,387 0,407 0,411 0,384 steady 0,000
192  Sur Sudan 0,381 0,381 0,386 0,393 0,412 steady 0,000
193  Somalia 0,380 - - - - steady 0,000